Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
|
Σάββατο, 12 Μάρτιος 2022 10:03 |
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΕΝΘΟΣ
Με ποιους τρόπους μπορούμε να στηρίξουμε τους μαθητές που πενθούν
- Δίνουμε το χρόνο και την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν το πένθος τους. Παραμένουμε απλοί ακροατές και ακούμε προσεκτικά, πως βιώνουν την απώλεια. Διαβεβαιώνουμε ότι θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τα αισθήματά τους.
- Το πένθος είναι μια διαδικασία που ενέχει αρκετά στάδια (άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή). Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να δώσουν αρκετό χρόνο στο κάθε παιδί να θρηνήσει με το δικό του ρυθμό και τρόπο. Η διαδικασία του πένθους έχει ως σκοπό την αποδοχή της πραγματικότητας. Η πίεση για πρόωρη διακοπή του πένθους, εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του.
- Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά, όσον αφορά τα θέματα της απώλειας και του πένθους, προτού ίσως συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή τους.
- Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος, για να περάσουν τα παιδιά τη διαδικασία του πένθους. Δηλαδή το πένθος μπορεί να εκδηλωθεί και με μη τυπικά ομαλούς και προβλέψιμους τρόπους και αντιδράσεις.
- Κυρίως αποφεύγουμε το μήνυμα προς τα παιδιά ότι η διαδικασία του πένθους πρέπει να τελειώσει. Η συνήθης συμβουλή του τύπου «πρέπει να το ξεπεράσεις» είναι καλό να αποφεύγεται, όπως επίσης και η πίεση στο παιδί να συνεχίσει τις «φυσιολογικές» δραστηριότητες. Εάν δηλαδή δεν του δοθεί η ευκαιρία να περάσει και να αντιμετωπίσει όλα τα στάδια του συναισθηματικού πόνου, μπορεί να προκληθούν πρόσθετα προβλήματα. Η σωστή στάση γονέων και εκπαιδευτικών είναι να αποδέχονται τη μακρά συναισθηματική διαδικασία του πένθους.
- Να γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν μακροχρόνια υποστήριξη. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την εγγύτητα της σχέσης και τον αριθμό των απωλειών που έχουν βιώσει.
- Επιτρέψτε να συμμετέχουν σε οικογενειακές εκδηλώσεις πένθους, αν το επιθυμούν. Απλά πρέπει να είναι προετοιμασμένα για το τι θα συμβεί.
- Τέλος, βοηθήστε τα, να διατηρήσουν με κάποιον τρόπο, ζωντανή τη μνήμη του αγαπημένου τους προσώπου.
Κουφός Κωνσταντίνος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πολεμικού, Α. (2019-20). «Σχολική Ψυχολογία» : «Συμβουλευτική διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα» : Συνεδρία : 1η : «Ορισμός – Διαχείριση παιδιών με πένθος». Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Προγράμματα δια βίου μάθησης.
|