Η ΜΙΚΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Αιτωλικό

Η μικρή Βενετία της Ελλάδας

Λίγα λόγια για το Αιτωλικό
Το Αιτωλικό ή Μικρή Βενετία βρίσκεται στην περιοχή του Μεσολογγίου. Η πόλη του Αιτωλικού είναι ανεπτυγμέμη σ'ένα μίκρο νησάκι ριζωμένο στο νερό στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού- Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια.

Η Ιστορία του Αιτωλικού

Στην ιστορία συναντάται με τρείς διαφορετικές ονομασίες: Αντελικόν ή Αντλικό, Ανατολικόν και Αιτωλικόν.

Αντελικόν:Η ονομασία αυτή είναι παλαιά, λαϊκή συντόμευση του Ανατολικόν, συναντάται στα τοπικά δημοτικά τραγούδια και είναι η ιδιαίτερα διαδεδομένη στους ντόπιους.

Ανατολικόν:Με την ονομασία αυτή είναι γνωστό πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Σε όλα τα δημόσια έγγραφα αναφέρεται «Ανατολικόν». Επίσης, Το όνομα «Ανατολικόν» εδόθη διότι ήταν το ανατολικότερο νησάκι των Εχινάδων ή επειδή ήταν ανατολικά του Αχελώου.

Αιτωλικόν:Η ονομασία αυτή λέγεται ότι έλκει την καταγωγή της από τον εισβάλλοντα εις την Αιτωλίαν την οποία και κατέλαβε το 234 π.Χ. βασιλέα των Μακεδόνων Δημήτριον τον επικληθέντα Αιτωλικόν.Τελικά το όνομα που επικράτησε είναι Αιτωλικόν.

Οι εκκλησίες του Αιτωλικού

Η πόλη του Αιτωλικού έχει τους εξής Ιερούς Ναούς, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στο βορινό τμήμα της πόλης: Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Γεωργίου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Νικολάου, και της Παναγίας της Κυρούλας.

Σχολή του Αιτωλικού


Αρκετά πριν την ίδρυση της Παλαμαίας Σχολής του Μεσολογγίου (1760-1826), ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό και λειτούργησε επί δύο περίπου αιώνας (1640-1830) η περίφημη Σχολή του Αιτωλικού.

Οι μεγάλες μορφές του Αιτωλικού

Το Αιτωλικό έχει αναδείξει μεγάλες μορφές στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Ξεχωρίζουν οι: Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Δήμος Μπραέσας, Βάσω Λεονάρδου–Κατράκη,Νίκος Σπυρόπουλος, Γεώργιος Σώκος, Γιάννης Βογιατζής.

Η σελίδα δημιουργήθηκε από την Αμπλιανίτη Ευθυμία και την Λίκα Ανάιντα
@Copyright Αιτωλικο 2018.